Европейския съюз не работи добре, разликата в стандарта между Северната

...
 Европейския съюз не работи добре, разликата в стандарта между Северната
Коментари Харесай

Европа плати твърде висока цена за войните на САЩ

 Европейския съюз не работи добре, разликата в стандарта сред Северната и Южната част на Европа е прекомерно огромна
Джефри Сакс, американският икономист, шеф на Института за Земята в Колумбийския университет и един от най-младите стопански професори в историята на Харвард, бе посетител на Втората икономическа конференция на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Брюксел. По време на речта си той бе безапелационен: Европа не работи добре, разликата в стандарта сред Северната и Южната част на Европейския съюз е прекомерно огромна, съобщи Офнюз.бг.

Изоставащите страни имат потребност от устойчиви политики, които да лежат на правилата на обществената народна власт, а не либерализиране на пазарите. За да се оправи с бежанската рецесия, Съюзът би трябвало да поддържа страните, от където идват най-вече мигранти. В речта си той бе изострен - с приемането на големия брой бежанци европейските жители са платили " прекомерно висока цена за войните, водени от Съединени американски щати в Близкия Изток ".

" Европейският съюз не работи добре. Южна и Източна Европа не действат като Севера. Южната част на континента е в рецесия, Източна Европа е доста по-бедна, като се изключи някои страни като Братислава и Полша - тя е в по-добро положение от преди 25 година, само че в Румъния и България обстановката е доста по-сложна ", сподели Сакс, " Австрия, Германия, Холандия, Норвегия - това са страни, които са основали институции, уловили духа на обществената народна власт, като са обезпечили гратис обучение, здравна грижа, поддръжка при майчинство. Това построява едно почтено общество ".

Според професора, с цел да догонят Севера, изоставащите страни би трябвало да се стремят към нововъведения и динамичност, вложения в образованието и науката: " Голямата разлика сред Северна и Южна Европа не се състои в това коя стопанска система е по-либерална, а в това къде университетите си сътрудничат с производството ", съобщи ученият, " в Северна Европа нещата се развиват доста добре, обществената народна власт върви ръка за ръка с техническите нововъведения. Повече от 4% от Брутният вътрешен продукт на страните там се влага в научна активност ".

" В Централна и Източна Европа образованието не е задоволително, няма климат за нови сдружения, а либерализацията на пазара не е решение на този проблем. Европа се нуждае от софтуерни нововъведения. Тя може да доближи това чрез множеството си университети и точно в тях се корени хубостта на Стария континент ", добави той.

" Един от огромните проблеми на Европа е конкурентоспособността и във връзка с технологиите на международно равнище. Трябва да сме доста интелигентни, когато използваме технологии. Европа има потребност от софтуерна политика, тук няма международни водачи по технологии - вижте Гугъл, Amazon, Alibaba - те не са европейски ", съобщи професорът.

Друго от огромните провокации, пред които Европа е изправена, е превъзмогването на бежанската рецесия. С идването на голям брой мигранти се промени образа на Европа, на напред във времето бяха заложени въпросите за идентичността на страните.

" Крайно десните популистки партии набраха мощ в тези условия, само че те са положителни единствено за нацията, не и за мигрантите ", сподели Сакс и съобщи, че левицата би трябвало да откри излаз от обстановката. Според него политиката, която ще позволи казуса с непрекъснато прииждащите бежанци, не лежи в това да отворим вратите си необятно за тях, " тъй като още на идващия ден пред тях ще застанат милиарди ".

Според него би трябвало да се сътвори проект за една устойчива политика, която да работи в интерес на жителите на страните, откъдето идват най-вече хора:

" От къде идват бежанците - от страни, в които Съединени американски щати води войни. Това съвсем никой не го споделя. Общото сред всички бежанци е Централно разузнавателно управление на САЩ, което подклажда войните. В това отношение Съединени американски щати са подкрепени от Франция и Англия - от остарелия и от новия империализъм ", изострен бе Сакс.

" Европа заплати висока цена за американските войни. Искам да съм явен - без значение дали харесвате Асад, запитвам за какво той трябваше да бъде изпъден от власт? За всичко това Европа заплати доста висока цена през 2011 година Саудитска Арабия и Щатите се съюзиха, смъкнаха Асад и какво стана - Европа се изправи пред най-голямата бежанска рецесия, а това подхрани популистите ", съобщи професорът в един от най-престижните университети в света.

Сега Европа се нуждае от лична външна политика и политика за сигурност, зави той.

" През 1950 година популацията на Европа е към 700 млн. души. В Африка и Близкия Изток - 350 млн., т. е. две пъти повече. Близо 70 година по-късно Европа отново е 700 млн., а съседите и са милиард и половина. Увеличаването на растежа на популацията в Европа е нулево, което усложнява нещата. В момента Европа има действителен интерес в Африка да има икономическо развиване, а в Близкия Изток - мир ".

" Само 25 на 100 от девойките в Африка вървят на учебно заведение, а множеството от тях раждат по 5 и повече деца ". Според Сакс, в случай че повече от дамите в Африка ходеха на учебно заведение, нямаше да раждат толкоз деца ". Той добави, че желае да се сътвори специфичен европейски фонд за гимназиално образование в Африка.

" Можем да изградим бъдещето с вложения, не със съкращения. Не се отхвърляйте от налозите, само че инвестирайте в нови технологии, те са изключително значими за Централна и Източна Европа ", приключи речта си Сакс.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР